Zeven December Divisie

 

Ik had getekend voor de Expeditionaire Macht, en je tekende dan voor onbepaalde tijd, waar ook ter wereld.

Ik kwam bij de Zeven December Divisie op 2 januari 1946.

We zouden worden opgeleid voor de oorlog tegen Japan maar toen die capituleerde werd onze bestemming Indië.

Ik kwam op de eerste divisie in Colchester en werd opgeleid door Engelse onderofficieren die zelf in Birma gevochten hadden. Die opleiding duurde zes weken. Tijdens deze opleiding werd het trommelvlies van mijn linkeroor beschadigd door een vlak naast mij exploderende granaat. Omdat ik bang was dat ik zou worden afgekeurd ben ik niet naar een arts gegaan. Later ontdekte ik dat mijn gehoor aan één kant zo goed als verdwenen was.

Daarna hebben wij, als Kader, de tweede divisie moeten opleiden. Als het goed is noemden ze dat de Palmboom divisie. Een gedeelte van onze groep ging naar Donnington waar we een opleiding van de Royal Signals kregen. Ik leerde daar Morse en Codes lezen.

Wij waren met een man of tien en in het kamp waren zo’n 5000 Engelse soldaten gelegerd, en 6000 ETS-girls (bij ons zouden dat de Milva’s zijn). Daar heb ik tafeltennis geleerd en ik moet zeggen dat het een gezellige tijd was.

Het vreemde was alleen dat ik de ansichtkaarten die ik van Donnington naar huis wilde sturen, allemaal weer naar mij terugkwamen. Waarom begreep ik niet erg.

We zijn in dat kamp zo’n half jaar gebleven en daarna was het voor ons weer terug naar Nederland. Daar werd ik van de ene naar de andere kazerne geschoven omdat men niet wist wat ze met mij en m’n training moesten.


(foto: Liverpool Street Station 26-9-1946 Londen)

-- vervolg --