Niet geregisteerd

 

Ik kwam er achter dat ik nergens echt geregistreerd stond. Ik was in Engeland Lance-Korporaal, gelijk aan soldaat Eerste klas, maar ik kwam daarna niet meer voor bevordering in aanmerking omdat ik eenvoudigweg niet bestond. De andere negen jongens van mijn opleiding ben ik nooit meer tegen gekomen; ze zijn allemaal naar Batavia overgeplaatst. Ik weet van een van die jongens dat ze bij de Geheime Dienst in Batavia zijn terecht gekomen.

Ik was op een gegeven moment in Soesterberg toen de sergeant binnen kwam en zei: “Jongens we gaan vanmiddag vertrekken.” We wisten verder helemaal niets. We gingen in vrachtwagens naar Utrecht waar we inschepingverlof  kregen in de Kromhout Kazerne.

Daar stonden de daar gelegerde soldaten al aangetreden. Ik kwam als laatste uit de vrachtwagens en een sergeant riep me om bij de troep aan te sluiten. Mijn naam en rang werden opgeschreven maar verder stond ik nergens geregistreerd.

We werden met vrachtwagens naar Rotterdam gebracht. Daar wachtten ons buiten wat uitzwaaiers, een groep demonstranten, communisten met grote spandoeken waarop we moordenaars werden genoemd. Iets wat voor ons onbegrijpelijk was want we gingen toch naar Indië om daar rust en vrede te brengen?

En zo ging ik dan op 2 mei 1947 het schip op richting Indië. Een land dat ik alleen kende van het opdreunen van het rijtje eilanden: "Java-Sumatra-Bali-Lombok-Sumbawa-Sumba-Flores-Timor" in de schoolbanken.

-- vervolg --